Zilver zoals je het zelden ziet

Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven betekent een leuk, interactief en leerzaam uitje voor jong en oud. Bezoekers zien, voelen, ruiken en horen zilver en ontdekken nog veel meer over dit veelzijdige edelmetaal in de Wereld van Zilver. De unieke collectie wordt vernieuwend gepresenteerd in prikkelende thema’s als ‘leven & dood’, ‘opscheppers’ en ‘eeuwige roem’. Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld, een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten. In de Zilversmederij onthullen ambachtelijk smeden hun geheimen, waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in het Zilverlab.

Zilverstad Schoonhoven

Bijgekomen van alle indrukken is een bezoekje aan Schoonhoven een aanrader. Schoonhoven is dé zilverstad van Nederland met vele edelsmeden in open ateliers met verkoopruimtes of galerie en met de grootste juwelier van Nederland. Het historische centrum kent grachten, Hollandse huizen en nog een middeleeuws stadspatroon. De omgeving van Schoonhoven, met haar molens, dijken en rivier de Lek, leent zich bovendien bij uitstek voor een wandeling, fietstocht of toer met de auto. Het Zilvermuseum is een Toeristisch Overstap Punt van de ANWB en op de begane grond is een VVV agentschap gevestigd.

De herinrichting van het Zilvermuseum in 2014 kwam tot stand mede dankzij:

Antal-Begeer Fonds, Van der Bilt-Ptasnik Fonds, VSBfonds, Gemeente Schoonhoven, Prins Bernhard Cultuurfonds  (Margarethe Petronella Fonds, Van der Vossen-Delbrück Fonds, Van Meeuwen Kan Fonds en Buziau Geesink Fonds), Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Bouwfonds Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, K.F. Hein Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, Rabobank UW Coöperatiefonds, Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, Stichting DOEN, Stichting Zabawas.

en verder: Van Baaren Aannemers, Bijou Moderne, Goed Punt|marketing & communicatie, Van de Griend & Van Aken, Herens & Herens, Hieselaar, Littel Interieur Bouw, Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche, Royal Delft Group, Schöne Edelmetaal, The Unschooled Mind Company.

Kazerneplein 4

2871 CZ  Schoonhoven

T. +31 182 38 56 12

F. + 31 182 38 58 55

I. www.zilvermuseum.nl

IBAN NL46 ABNA 0432 600 914 KVK 41172588

Het bestuur:

Max Kerremans, voorzitter
Titia Hooijkaas, secretaris
Rob Lelieveld, penningmeester
Maarten van Os
Jolanda Bouman
Renate Cevaal

Directie/staf:

Marcel Teheux, directeur
Arjenne Bouwknegt, collectiebeheerder
Chantal Lening, marketingcoördinator

RSIN:

28.80.076.

Beloningsbeleid:

De Stichting volgt ten aanzien van het beloningsbeleid onverplicht en op hoofdlijnen de CAO voor Welzijn. Volgens de statuten genieten de bestuursleden van de stichting geen beloning voor hun werkzaamheden.

Doelstelling:

Doelstelling van het museum, zoals opgenomen in de statuten van de Stichting Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, artikel 3 (Statutenwijziging d.d. 23 maart 2013):

De Stichting heeft ten doel het verwerven, beheren, onderzoeken en presenteren van goud- en zilversmeedkunst, alsmede alle zaken die daarmee in de ruimste zin van het woord verband houden, zoals gereedschappen, tekeningen, ontwerpen, documentatie en branchegerelateerde zaken, alsmede het aanwakkeren van belangstelling voor en de productie van nieuwe edelmetalen producten

Het Zilvermuseum heeft ervoor gekozen nog een nieuwe functie te vervullen: het in standhouden en stimuleren van de ontwikkeling van het vak zilversmid en daarmee invulling te geven aan een maatschappelijke rol.

Erkend leerbedrijf

Vanaf 15-07-2016 zijn wij een erkend leerbedrijf.

Jaarverslag 2015
Meerjarenbeleidsplan 2014-2017