De ZilversmederijKijk de smeden op hun vingers in de Zilversmederij

Het ambacht van goud- en zilversmid

Hoe wordt een klomp zilver een prachtig sieraad? Hoe word je zilversmid? De zilversmederij van het Zilvermuseum staat in het teken van het ambacht van goud- en zilversmid. Bezoekers kijken mee met smeden en mogen hen het hemd van het lijf vragen.

In de Zilversmederij zijn er zilver- en goudsmeden aan het werk.* De werkplekken van de zilversmeden zijn origineel en het publiek kan de smeden letterlijk op de vingers kijken bij hun kunstzinnige arbeid. Het Zilvermuseum is daarvoor de inspirerende ruimte bij uitstek. De bezoekers van het museum kunnen meemaken hoe zilveren kunst- en gebruiksvoorwerpen worden vervaardigd.

Wie ontmoet u in de Zilversmederij?

Zilversmederij in het Zilvermuseum, Elseline Baak

Elseline Baak 

BAECK Sieraden is het bedrijf van Elseline Baak. Zij is in juni 2014 afgestudeerd aan de Vakschool in Schoonhoven, waar zij in 3 jaar tijd de versnelde opleiding Goudsmid/ondernemer heeft behaald. Bij de keuze voor dit beroep heeft zij haar passie en ambitie gevolgd, waarbij Elseline kunst en ambacht met elkaar combineert. De sieraden die Elseline maakt zijn specialiteiten. Door een geïnspireerd leven te leiden ontstaan er ontwerpen die zij zelf vervaardigt. Haar stijl kenmerkt zich door uitgesproken lijnen; waardoor er een subtiel en tegelijk een stoer karakter wordt verkregen. Door te experimenteren met vormen in het gebruik van zowel edele als onedele materialen ben Elseline voortdurend op zoek naar spannende en unieke combinaties met perfectie en exclusiviteit als uitgangspunt. "Als ik zie dat mensen met een blij gevoel mijn unieke creaties dragen dan heb ik mijn doel behaald", aldus Eseline. Meer info: www.baecksieraden.nl

 

Rick Nijmeijer

Rick Nijmeijer is afgestudeerd goud- en zilversmid aan de Vakschool Schoonhoven. Zijn stijl kenmerkt zich door het gebruik met organische vormen. Daarnaast zoekt hij naar contrasten tussen de organische vormen en strakke geometrische vormen. Door gebruik te maken van verschillende technieken wordt deze zoektocht zichtbaar in de objecten en sieraden die hij maakt. Bijvoorbeeld door ciseleren en de Japanse techniek Mokume-gane. Bij deze laatste techniek worden plaatjes edelmetaal als een spekkoek aan elkaar gesmolten waarna er in geboord of gefreesd word. Zo komen de verschillende lagen edelmetaal naar voren en vormt zich een tekening in het metaal. In zijn werk verwerkt Rick regelmatig (half-)edelstenen die hij zelf slijpt in de gewenste vorm. De edelstenen worden verwerkt in zowel gouden als zilveren sieraden.

Naast een collectie met eigen ontwerpen, maakt Rick ook objecten en sieraden in opdracht. Dat kan zowel in zilver als in goud. Ook voor reparaties of restauraties van uw zilver of juwelen kunt u bij hem terecht.

 

Cor Kuijf

Cor Kuijf werkt al meer dan 60 jaar als goud- en zilversmid. In de loop der jaren heeft hij van alles gemaakt van zowel goud als zilver van groot tot klein werk. Hij werkte sinds zijn jeugd voor diverse gerenommeerde zilverfabrieken en smeden tot hij 36 jaar geleden zijn eigen bedrijf startte. Zijn grote vaardigheden komen vooral tot uitdrukking in het zeer fijne filigrain-werk. Een techniek waar hij als geen ander meester in is. Cor is dé filigrain specialist in Nederland. Dit is voornamelijk terug te zien in de traditionele Zeeuwse sieraden waarin het filigrain optimaal tot zijn recht komt. Hij blijft trouw aan de eeuwenoude traditionele ontwerpen en kent van elke streek het patroon. Wie Cor in de Zilversmederij bezoekt ziet het fijne werk en de vele onderdelen waaruit de sieraden bestaan.

De traditionele Zeeuwse sieraden en eigen ontwerpen van Cor Kuijf zijn te vinden in de Zilversmederij van het Zilvermuseum.

Meer informatie vindt u ook op: http://www.zilverschoonhoven.nl/ 

 

Marco Koffeman

Marco Koffeman is goudsmid in opleiding. Na jaren in de industriële automatisering te hebben gewerkt heeft hij het roer omgegooid en heeft hij voor het creatieve vak goudsmid gekozen. Zijn opleiding geniet hij intern in de Zilversmederij waarbij hij hands on leert van de andere smeden. Tegelijkertijd werkt Marco aan een eigen collectie zilveren sieraden. Zijn stijl kenmerkt zich door strakke lijnen en is stoer te noemen. Hij verwerkt zirkonia’s in het zilver en mixt op verrassende wijze leer en zilver met elkaar. U vindt zijn collectie in de Zilversmederij van het Zilvermuseum.

 

 

 

 

 

 

De zilversmederij is tot stand gekomen door de samenwerking van Stichting Silver in Motion, Vakschool Schoonhoven, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en de gemeente Schoonhoven.

 

 

 

.