Crowned logo

Crowned campagnebeeld

CROWNED! - Dress to impress with Royal designs

VERLENGD TOT EN MET 5 JUNI 2017

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven organiseert samen met Museum Rijswijk de simultaantentoonstelling CROWNED! Dress to impress with Royal designs.

Nederland bezit honderden kronen en tiara’s in particuliere collecties en musea. De expositie CROWNED! toont de meest bijzondere van deze kronen, tiara’s, diademen en andere hoofdbedekkingen die bedoeld zijn voor speciale gelegenheden, uit alle hoeken van de wereld. Het dragen van kronen is niet alleen meer voorbehouden aan vorsten en religieuze leiders. Een kroon geeft status en kracht en is daarom geliefd bij bruiden, rappers, boksers en missen. Ook is het niet vanzelfsprekend dat een kroon is gemaakt van goud en edelstenen of een ander zeldzaam materiaal. Een goed voorbeeld daarvan is de welbekende opblaaskroon op Koningsdag. CROWNED! neemt de bezoeker mee in de bijzondere wereld van kronen en kroningen.

Royal designs

In de expositie in het Zilvermuseum wordt aandacht besteed aan het ambacht van de goudsmid en het maken van kronen. De totstandkoming van een kroon in al zijn facetten en diversiteit wordt belicht aan de hand van een grote diversiteit aan kronen in materiaal, design, functie en tijdsbeeld. Hoe verhouden ontwerper, maker, drager, vorm, techniek en materiaal zich met elkaar? Door kijken, ontdekken en doen krijgt de bezoeker antwoord op de vraag: 'Wat maakt een kroon een kroon?'.

Dress to impress

Op de tentoonstelling in Museum Rijswijk maakt de bezoeker kennis met een rijke verscheidenheid aan kronen en kroningsrituelen uit tal van landen en culturen. In een plechtige bijeenkomst ontvangt de vorst een kroon en andere attributen die met elkaar zijn wereldlijke macht symboliseren. Ook binnen de grote wereldgodsdiensten worden kronen gebruikt die de hoge positie van geestelijk leiders onderstrepen. In ons dagelijks leven tenslotte, is de kroon een veel gebruikt en toegepast voorwerp. Denk aan feesten of reclame uitingen, huwelijksplechtigheden, traditionele dansuitvoeringen en theatervoorstellingen. 

Bij de expositie verschijnt een publicatie beschikbaar en er worden extra activiteiten georganiseerd.  Voor scholieren van het basisonderwijs is er een educatief programma rond de tentoonstelling. Volg hiervoor de websites van de musea.

De tentoonstelling Crowned dress to impress with Royal Designs op TV. Bekijk de filmpjes via de onderstaande links.

Blauw bloed bij 24.24 minuten begint CROWNED

CROWNED op RTV Krimpenerwaard

 Merchandise

 Argentum bier in koker met afbeelding Crowned of collectie zilver. Speciaal voor het museum gebrouwen blond bier. 75 cl € 12,95,-

Glossy Crowned met achtergrond verhalen bij de tentoonstelling en de kronen. Per stuk € 12,50

Foto's tentoonstelling

Campagnebeeld Crowned Mellerio Parurue

De campagene foto's en de foto's in de tentoonstelling zijn gemaakt door Carla Leijen en in beperkte oplage te koop. Neemt u voor meer informatie en prijzen contact op met het Zilvermuseum en vraag naar Monique van Arkel  

Fotograaf: Carla Leijen

Op de foto: Werkmodellen van tiara en collier die hebben gediend voor de parure met diamant en robijn, die gemaakt is voor koningin Emma van Nederland. Gemaakt in 1888 door het Franse juweliershuis Mellerio dits Meller.- Collectie ABN AMRO

 

 

Profiteer tot 5 juni van onze Crowned aanbiedingen:

- Met uw museumkaart 35% korting op het Crowned magazine

- Combinatiedeail: 2 entreetickets + Crowned magazine nu voor € 24,50 i.p.v. € 28,50

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan fonds, VSB fonds, een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Buziau Geesink Fonds en het Margarethe Petronella Fonds,Hagedoorn Stichting, BNG Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds regio Den Haag, Gemeente Rijswijk, Gemeente Krimpenerwaard, Stichting Hendrik Muller Fonds,JE Jurriaanse Stichting, Gravin van Bylandt Stichting, Ondernemersfonds Schoonhoven, Stichting Gilles Hondius Foundation.